CD Život se Tě neptá kapely zakázanÝovoce ušima redakce DWD.cz

CD Život se Tě neptá kapely zakázanÝovoce ušima redakce DWD.cz

Blíží se další kus turné kapely zakázanÝovoce a Totální Nasazení, a my dostali do rukou několik kusů placatých koleček s popiskem "Život se Tě neptá"... Tvrdě vyhlížející týpek s baseballovou pálkou napovídá, že k hooligans nebude tvorba moc daleko. Ale co, lepší než okounět bude určitě zapojit sluchové smysly a nedat na první dojem.

Zajímavě vyhlížející booklet s tvrdým základem se rozevírá jako kniha, která místo stránek schovává barevně tisklý prolis CD. Potisk bookletu nenabízí žádné zbytečnosti jako mívají jiní interpreti ve zvyku. Naznačuje zkrátka jen členy z úvodního pohledu a neobtěžuje výpisy textů a sáhodlouhými poděkováními. Pouštíme tedy novou desku kapely zakázanÝovoce.

V dnešní době, kdy už dávno není v módě vypouštět alba  nabízející více než 10 kusů se může zdát počet písní (12) jako celkem odvážný počin, ale už po první skladbě "Vem si mě" je jasné, že celá doba poslechu bude slušně "odsejpat" a konec přijde nenadále brzy. Druhá pecka s názvem "No problem" napovídá, jak dlouhou cestu muzikanti od roku 2005 (vznik kapely) urazili, a vyspělost názorového podání i hudebního zpracování je opravdu ne-li hmatatelná, tak alespoň jasná. Nemůžeme tu zdaleka mluvit o nesmyslných textech nebo jakési abstrakci, kterou dnes všeobecně a s oblibou bez sebekritiky nazýváme jako "umění", abychom se vyhnuli vysvětlování významu. Přímočarost, kvalitní text a chytlavé podání refrenů je v parádní harmonii.

Trochu agresivněji vyhlíží pravděpodobně největší hitovka z desky, kterou kluci pojmenovali příhodně "groupie". Pro každého, kdo je s významem tohoto slova seznámen nebude píseň určitě překvapení, ale s největší pravděpodobností ji uvítá zejména punková menšina českých posluchačů. Skladba šlape od začátku do konce bez zbytečných vychytávek a doplňků. A do kolonky svižných vypalovaček můžeme zasunout i pecku "čas" se sloganem ...život se Tě neptá...

Závěrem?
Album "Život se Tě neptá" je jedno z těch, které v přehrávači autoradia rád ponechám na několik protočení a budu se k němu vracet. Ať už příjemným zvukem, charismatickým hlasem zpěváka Pišty, nebo  nakažlivými harmoniemi elektrických kytar mě zkrátka placka velice překvapila. Nezbývá, než se přesvědčit na vlastní oči na jednom z vystoupení turné OCELOVÍ PTÁCI 2013.

Máte li zájem vyhrát CD, soutěžte o něj s redakcí DWD.cz přímo TADY

Doplnění: Díky Pištově komentu jsem až o den později objevil založený plakát v pravé straně bookletu, na kterém nechybí všechny ony náležitosti zmíněné v rcenzi. Zpracování je opravdu nápadité. Zadní strana plakátu obsahuje všechny texty. Tímto se kapele omlouvám za nedostatečné prozkoumání bookletu :-). 

 

 

 

 

CD Život se Tě neptá - zakzanÝovoce

1/ Vem si mě
2/ No problem
3/ One man show
4/ Groupie
5/ Poletím
6/ Nech mě odejít
7/ Čas
8/ The twenty seven club
9/ Zas ráno
10/ Co když
11/ Pavilon 31
12/ Za zdí

Odkazy:

- www.zakazanyovoce.cz
- vychází u Alfedus music, spol s.r.o
- www.bandzone.cz/zakazanyovoce