Třetí den BE TWENTY bude v ROXY přehlídkou současného indie-rocku, vévodit jí budou Charlie Straight

Třetí den BE TWENTY bude v ROXY přehlídkou současného indie-rocku, vévodit jí budou Charlie Straight
Týden oslav 20. výročí ROXY BE TWENTY, který proběhne 15. až 21. října v prostorách ROXY a NoD, se nezadržitelně blíží a s tím se odtajňuje také program jednotlivých dní. Pojďme se tedy podívat, co nás v ROXY čeká třetí den oslav, ve středu 17. 10., kdy budou hlavním hvězdami laureáti tří cen Anděl Charlie Straight, kteří si navíc coby své speciální hosty pozvali projekt Ray Gibson & Band. Třinečtí Charlie Straight, kteří už od svých začátků v roce 2006 úspěšně popírají dogma, že v ČR nevznikají kapely schopné konkurovat indie-rockovému exportu z Albionu, se na samostatném koncertě v Praze představí po necelém půl roce, kdy se v metropoli zastavili v rámci turné ke svému letošnímu novému, v pořadí druhém studiovému albu Someone With A Slow Heartbeat.

Kapela i přes relativně nízký věk svých členů v čele s frontmanem Albertem Černým boduje u kritiky i fanoušků zpěvnými a chytlavými melodiemi, perfektní angličtinou stejně jako umem pracovat s publikem a udělat výpravnou show srovnatelnou s koncerty renomovaných zahraničních hvězd. Nesporné kvality Charlie Straight potvrzují například ocenění MTV European Music Award v kategorii Best Czech/Slovak Act (2010 a 2011) či již zmiňované tři ceny Anděl Akademie české populární hudby, které si sympaťáci ze Slezska odnesli za svůj debut She"s a Good Swimmer (2009).

A na růžích ustláno mají Charlie Straight i u hudebních kritiků. Přeci jen obdržet za debutové album 9 bodů z deseti možných, tak jak se to Charlie Straight poštěstilo na Musicserveru, není u tuzemských kapel vůbec obvyklé. Navíc se jim daří držet vysoko nastavenou laťku i s letošním druhým albem Someone With a Slow Heartbeat.

Že je má rád Musicserver, který novince udělil 8 z 10, už se tak nějak ví, nicméně kvalitu nahrávky potvrzují i jiné hudební servery jako např.iReport (6 ze 7), NMNL.cz (82%) nebo Koule.cz (90%), jejíž šéfredaktorka Hana Slívová o novince mimo jiné napsala: "Someone With a Slow Heartbeat od začátku do konce zní, jako kdyby v Česku neměla co dělat; je energická, zábavná a hlavně uvěřitelná… Jako kdyby k nám třinečtí Charlie Straight spadli z Marsu. Netýkají se jich žádné tuzemské popové neduhy; frontman Albert Černý má vkus a styl, přirozený tah na bránu, miluje všechno britské a díky studiu angličtiny na univerzitě v Olomouci mají jeho texty úroveň i po jazykové stránce."

A vysoká úroveň je charakteristická i pro živá vystoupení Charlie Straight. Ostatně ne náhodou to byli právě oni, kdo byli vybráni, aby se před více než dvacetitisícihlavým davem zhostili v pražském Edenu role předkapely hvězdných Red Hot Chili Peppers. Na jednu stranu by se tak mohlo zdát, že po takové zkušenosti by mohlo být pro Charlie Straight vystoupení v ROXY v rámci oslav 20. výročí klubu BE TWENTY, jen pouhou rutinnou. Jak ale podotýká Albert Černý, není tomu tak: "Roxy pro nás znamená jeden ze stálých, zásadních klubů v Praze, jsem rád, že si tam konečně zahrajeme vlastní, pořádný koncert." Jak už je pro stále populárnější partu z Třince typické i do ROXY navíc připravují něco speciálního. "Chystáme křest nového klipu, teda pokud všechno půjde, jak předpokládám," dodává Albert. 

Další z atrakcí večera s přízviskem speciální pak bude "special guest" Charlie Straight, kterým se 17. 10. v ROXY stane parta Ray Gibson & Band"Ray je náš kamarád. Hrál v kapele The Roads, kterou máme rádi. Hráli jsme s klukama mockrát a od té doby si navzájem fandíme. Ray je v Berlíně a snažíme se tam společně něco vymyslet. Takže jde o spojení Praha-Berlín. To je ono," vysvětluje Albert, proč si za své hosty kapela zvolila právě Ray Gibson & Band.   

Kvalitními jmény nabitý středeční program navíc doplní také pražská lo-fi formace Photolab a chomutovská indie-acoustic kapelaWhispering of Soul, které zahrají na druhé stage situované v komorním prostředí ROXY Chill outu.

Je tedy nasnadě, že 17. 10. nás na BE TWENTY ROXY čeká hodně zajímavá a barevná přehlídka současné indie-kytarové muziky, kterou by si žádný z příznivců indie-rocku a souvisejích žánrů neměl nechat ujít, zvlášť když je v předprodeji k mání za víc než sympatickou cenu 200 czk.